Από την αρχή καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για μία ακριβή παραγωγή, με καλό σενάριο και καλή σκηνοθεσία. Παρόλα αυτά, το Hidalgo δεν καταφέρνει να “πείσει” ούτε και να αγγίξει τον θεατή. Οι ερμηνείες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν άνω του μετρίου, αλλά σε καμία περίπτωση κακές.

Η ιστορία, που βασίζεται στα πραγματικά ημερολόγια του κεντρικού ήρωα, θέλει έναν πρώην αγγελιοφόρο του Αμερικανικού Ιππικού να συμμετάσχει στον “Ωκεανό της Φωτιάς”, έναν σκληρό αγώνα δρόμου στην αραβική έρημο για την ανάδειξη του καλύτερου αλόγου του κόσμου. Προσκεκλημένος από τον Σεΐχη Riyadh (Omar Sarif) και κυνηγημένος από τις τύψεις για την εξόντωση, μπροστά στα μάτια του, των ομοαίματων του Ινδιάνων, ο Frank Hopkins (Viggo Mortensen) και το “ημίαιμο” άλογό του, Hidalgo, θα καταφέρουν παρά τις αντιξοότητες να κερδίσουν τον αγώνα κερδίζοντας το έπαθλο.

Το πρόβλημα με την ταινία είναι το ότι της λείπει το όραμα. Δεν φαίνεται να έχει καθοριστεί αν πρόκειται για μία περιπέτεια, ιστορική αναφορά, πορεία ζωής ή λαογραφική καταγραφή. Η καλή αναπαράσταση της εποχής, τα εξαίσια πλάνα, η καλή φωτογραφία αλλά και το καλό μοντάζ στις σεκάνς των αγώνων σχεδόν πετυχαίνουν να σώσουν την ταινία. Αυτό που κάνει την ταινία πραγματικά μία πρωτότυπη χολυγουντιανή παραγωγή είναι ότι οι Άραβες μεταξύ τους μιλούν αραβικά, οι Ινδιάνοι την σχετική διάλεκτο κ.ο.κ. Οι πρωταγωνιστές δεν έχουν χημεία μεταξύ τους, το μεγαλύτερο μέρος του soundtrack νιώθεται ότι το έχετε κάπου ξανακούσει, αλλά όλα στέκονται επάξια σε μία ταινία που θα θυμάστε περισσότερο ως ένα οπτικοακουστικό θέαμα, με πάρα πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά, με μια περίεργη αίσθηση για το τι είδατε τελικά.

Δυστυχώς, ούτε το DVD δικαιώνει την όλη προσπάθεια καθώς την εξαιρετικής ποιότητας εικόνα και την καλή ηχητική μπάντα συνοδεύουν μόνο τα εντυπωσιακά μενού, χαρακτηρηστικό της Touchstone και ένα ολιγόλεπτο making of.

 

Το παρόν δημοσιεύθηκε πρωτότυπα στο WebPort. Μεταγράφηκε στο παρόν blog με την αρχική του ημερομηνία στις 15/12/2012.