Με αυτό το άρθρο εγκαινιάζουμε την νέα μας στήλη Τεχνολογικά Νέα που θα παρουσιάζει τα τελευταία νέα και εξελίξεις από τον τομέα της τεχνολογίας. Από τον χώρο της κινητής τεχνολογίας στον χώρο των υπολογιστών, από τον χώρο της μουσικής στον χώρο του home theater. Ζούμε στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, όλα αλλάζουν με ταχύτατο ρυθμό: νέες συσκευές, νέες τεχνολογίες, νέα προϊόντα. Εγκαινιάζουμε την στήλη μας με μια σύντομη περιγραφή των επίδοξων διαδόχων του δημοφιλέστατου DVD.

Όταν το DVD έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1997 όλοι μίλησαν για τον θάνατο της βιντεοκασέτας (και σε άλλες αγορές και του laser-disk). Το DVD τελικά κατάφερε να νικήσει και το CD εκτοπίζοντάς το από το δειλό του άνοιγμα στην κινηματογραφική αγορά, υπερνικώντας το στην αγορά λογισμικού και ηλεκτρονικών παιχνιδιών και καταφέρνοντάς του σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του για την μουσική βιομηχανία, χωρίς, όμως, να το έχει υπερκεράσει. Πριν, καλά καλά περάσουν οκτώ χρόνια από την αρχή των πολέμων CD – DVD, άρχισε ο πόλεμος της διαδοχής για το DVD.

Ο λόγος για το HD-DVD των Toshiba-NEC και το Blu-ray της Sony τα δύο νέα format που έρχονται να αντικαταστήσουν το δημοφιλές δισκάκι. Και τα δύο format υπόσχονται αισθητά μεγαλύτερες χωρητικότητες (μέχρι 30GB και 50GB αντίστοιχα) γεγονός που θα δώσει τόσο στην μεταφορά δεδομένων όσο και στον οικιακό κινηματογράφο νέες διαστάσεις. Η ποιότητα των ταινιών μπορεί να αυξηθεί σε απίστευτες αναλογίες ενώ ο χώρος για extras θα είναι μεγαλύτερος από ποτέ.

Οι κινηματογραφικοί κολοσσοί δεν έχουν μείνει άπραγοι και έχουν χωριστεί στα δύο στρατόπεδα. Οι Paramount, Universal, Warner και οι θυγατρικές τους όχι μόνο υποστηρίζουν το HD-DVD αλλά έχουν ανακοινώσει και ένα σύνολο 80 ταινιών που θα κυκλοφορήσουν στο νέο format μέχρι το τέλος του 2005 σε τιμές που δεν θα περνούν τα 30$.

Από την άλλη, η Disney και η 20th Century Fox έχουν δηλώσει την, όχι δεσμευτική, υποστήριξή τους στο Blu-ray, ενώ το κινηματογραφικό τμήμα της Sony που περιλαμβάνει τις εταιρίες Columbia, Tristar και πλέον και την MGM, υπόσχεται μία αποκλειστικότητα για το νέο μέσο σε περισσότερες από 3000 ταινίες.

Παρόλο που το Hollywood είναι μοιρασμένο στα δύο, ο αγώνας είναι σκληρός καθώς το HD-DVD έχει μικρότερο κόστος, αλλά και χωριτηκότητα, και είναι απόλυτα συμβατο με τα παλιά DVD-players, ενώ το Blu-ray έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα και υποστηρίζεται από τις περισσότερες πολυεθνικές ψηφιακών τεχνολογιών (Philips, Dell, Hewlett Packard, Hitachi, LG, Mitsubishi, Pioneer, Samsung, Sharp, TDK και Thomson μεταξύ άλλων) και από αρκετές εταιρίες παραγωγής λογισμικού και ηλεκτρονικών παιχνιδιών (μεταξύ των οποίων και η Electronics Arts). Ταυτόχρονα το Blu-ray προηγείται περισσότερο καθώς ήδη έχει κυκλοφορήσει (στην Ιαπωνία) player και recorder για αυτό το format ενώ τα αντίστοιχα της συμμαχίας του HD-DVD αναμένονται στο τέλος του χρόνου.

Η διαμάχη εντείνεται καθώς στο παιχνίδι επιθυμεί και η ιαπωνική Optware με το HVD (Holographic Versatile Disk) το οποίο υπόσχεται χωρητικότητες μέχρι ένα TeraByte (αν και στην αρχή θα κυκλοφορήσουν δισκάκια των 100GB και 200GB). Παράλληλα πολλές εταιρίες παρουσιάζουν υβριδικά δισκάκια με συνδυασμούς των παραπάνω format με το παλιό DVD και έτσι προσδοκούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα αναβαθμίσεων και αλλαγών του hardware καθώς θα αγοράζουμε μία ταινία σε δύο format σε ένα δισκάκι διπλής όψης.

Οι πραγματικοί κερδισμένοι της όλης υπόθεσης είναι οι καταναλωτές. Η ποιότητα του οικιακού κινηματογράφου εκτοξεύεται σε ασύλληπτες διαστάσεις και οι τιμές δεν φαίνεται να διαμορφώνονται πάνω από 30% μεγαλύτερες των απλών DVD, που στις Η.Π.Α. αυτή την στιγμή κυμαίνονται στα 20$. Παρόλα αυτά, υπάρχει και μία ομάδα καταναλωτών που υποστηρίζει την παύση της διαμάχης και πιέζει τις εταιρίες να υιοθετήσουν ένα, κοινό, format (προτείνουν το HD-DVD λόγω της συμβατότητας) για να αποφευχθεί η σύγχηση των καταναλωτών και να γίνει το νέο μέσο πιο σύντομα προσβάσιμο.