Η ελληνική τηλεόραση περνάει μία νέα φάση. Μετά από δεκαπέντε χρόνια ιδιωτικής τηλεόρασης φτάσαμε σε ένα νέο κομβικό σημείο. Η απόλυτη χρεωκοπία των reality, η ανάδειξη της trash tv και η κυριαρχία του κίτρινου (ή κοτσομπολίστικου, αν προτιμάται) πάνελ σε συνδυασμό με την δυναμική αντεπίθεση της κρατικής τηλεόρασης, έχουν αλλάξει σημαντικά το τηλεοπτικό τοπίο: το έχουν αλλάξει σημαντικά από ότι είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.


Η άρχη του τέλους μίας τηλεοπτικής εποχής είχε συντελεστεί από πρόπερσι, αλλά η νέα εποχή της ελληνικής τηλεόρασης αρχίζει ουσιαστικά από φέτος, καθώς τα πράγματα που έχουν αλλάξει σε σχέση με δύο χρόνια πριν, στοιχειοθετούν ένα εντελώς διαφορετικό τηλεοπτικό πεδίο. Οι μεταγραφές προσώπων, συγκεκριμένες διοργανώσεις, η αθλητική κάλυψη, και οι στρατηγικές συμμαχίες δείχνουν μία αλλαγή που θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα τα ελληνικά τηλεοπτικά δεδομένα.

Αναλύωντας την νέα τηλεοπτική χρονιά, πρέπει να συμπεριλάβουμε ορισμένα γεγονότα υπόψιν μας: 1. την δημοσιογραφική αποδυνάμωση των ANT1 και Alter με σημαντικές μεταγραφές, εμπρός και πίσω από την κάμερα, προς το Alpha και το Mega κυρίως, 2. την αποδυνάμωση του Mega στο ξένο πρόγραμμά του και αντίστοιχη ενδυνάμωση της NET με την μετεγραφή της Disney και των θυγατρικών της εταιρειών (Miramax, Dimension, Pixar, Touchstone κ.τ.λ.) στο κρατικό κανάλι, 3. την βελτίωση του κύρους της κρατικής τηλεόρασης με κάλυψη σημαντικών γεγονότων όπως το Euro 2004, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η Eurovision και πιο πρόσφατο το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, 4. η υπερσυγκέντρωση δημοσιογράφων στον Alpha, και 5. η αποτυχία της υπερσυγκέντρωσης στο ψυχαγωγικό τομέα στον Alpha την περυσινή χρονιά.

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται: και τα κανάλια έχουν σχεδόν δείξει τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτά για την υπόλοιπη χρονιά.

ET-1
Ανατρέχοντας το πρόγραμμα του πρώτου προγράμματος της ΕΡΤ δεν είναι και δύσκολο να καταλάβουμε γιατί δεν μπορεί να πιάσει μια μέση τηλεθέαση άνω του 4%. Ντοκυμαντέρ, ιστορικές υπερπαραγωγές και κινούμενα σχέδια. Τα μεν πρώτα θεωρούνται βαρετά, όπως, φαίνεται, ενώ τα παιδιά (μικρά και μεγάλα) μάλλον προτιμούν άλλες θεάσεις.

ΝΕΤ
Το ισχυρότερο χαρτί της κρατικής τηλεόρασης. Τεράστιο σε διάρκεια δημοσιογραφικό πρόγραμμα, προβάλει επιτυχημένες καθημερινές και εβδομαδιαίες σειρές, μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές που έχουν γυριστεί, το μοναδικό καθημερινό τηλεπαιχνίδι, σπουδαίες ταινίες, Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κάθε Τρίτη και φιλοξενεί συνήθως της μεγάλες διοργανώσεις και συμμετοχές της EΡT (Eurovision, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης).

ΕΤ-3
Η πλέον αποτυχημένη προσπάθεια της κρατικής τηλεόρασης. Το κανάλι της “περιφέρειας” έχει καταλήξει απλά ένας πανελλήνιας εμβέλειας τοπικός σταθμός της Θεσσαλονίκης ως προς τα δημοσιογραφικά, ενώ από ψυχαγωγικό πρόγραμμα χιλιοειδωμένες παραγωγές της ΕΡΤ, πριν την γέννηση της ιδιωτικής τηλεόρασης. Μοναδικές εκλάμψεις μερικές καλές ταινίες, αγώνες ποδοσφαίρου και για πιο ειδικό κοινό οι αγώνες μοτοσυκλετών.

ANT1
Το κανάλι του Αμαρουσίου περνά πιθανόν την χειρότερη περίοδο της δεκαεξάχρονης ζωής του. Μπορεί η Ελεωνόρα Μελέττη να μην άφησε τον “Πρωϊνό Καφέ” να δει την πλάτη της Ελένης, μπορεί η Στάη να κρατάει ακόμη το δελτίο ειδήσεων στα περσινά επίπεδα, μπορεί το Καφέ της Χαράς, αν και κατώτερο από πέρσι, να κρατά τα σκήπτρα (γενικώς), αλλά τόσο ο Γιώργος Παπαδάκης κινδυνεύει επικίνδυνα να περάσει τα όρια μεταξύ ευαισθησίας και γραφικότητας, όσο και το υπόλοιπο πρόγραμμα του σταθμού στερείται πρωτοτυπίας, ενώ δημοσιογραφικά το κανάλι έχει πιάσει το ναδίρ του. Το οικτρό Big Mother ήρθε απλώς για να δείξει ότι ο ANT1 χρειάζεται επαναπροσανατολισμό, αλλιώς η δεύτερη θέση θα αποτελεί άπιαστο όνειρο.

Mega
Το μεγάλο κανάλι, από πέρσι, κατάφερε να δείξει ότι θα αποτελέσει τον οδηγό για την φετινή χρονιά. Δίνοντας μεγάλο βάρος στις ελληνικές σειρές, εμπιστευόμενο του παλαιότερους συνεργάτες του, αλλά και εντάσσοντος στο δυναμικό του καινούριους μας χαρίζει μοναδικές στιγμές γέλιου (7 κακιές πεθερές, Στο παρά πέντε, Safe Sex) αλλά και μαγείας δια χειρός Κουτσομύτης (Οι Μάγισσες της Σμύρνης). Ειδησεογραφικά μένει στα ίδια υψηλά με πέρσι επίπεδα, με ένα σοβαρό δελτίο ειδήσεων, και τις δημοσιογραφικές εκπομπές του να συνεχίζουν να έχουν την ίδια φλόγα με πριν.

Star
Η πιο σταθερή αξία της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης. Το Star είναι το πιο ειλικρινές κανάλι, καθώς ποτέ δεν το έπαιξε μεγάλο, ποτέ δεν προσπάθησε να περιτυλιχτεί με ένα μανδύα εγκυρότητας και αδέκαστης σοβαροφάνειας. Γνήσιοι άνθρωποι, καθαρές τηλεοπτικές περσόνες. Μεγάλα ατού, ο Τέρενς Κουΐκ που ενώ οι άλλοι εμπίπτουν στην πίεση της AGB εκείνος κρατά χαρακτήρα. Όταν οι άλλοι οργιάζουν πανικοβάλωντας τον κόσμο με την γρίππη των πουλερικών, εκείνος μας δείχνει τι σημαίνει άνθρωπος, με το οδοιπορικό στην Αλβανία και την κάλυψη του έργου του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Πιστό στο ξένο πρόγραμμα, κάθε βράδυ μας δείχνει ξένες ταινίες, b-movies συνήθως, όμως κάθε Πέμπτη μας χαρίζει πρεμιέρες ή μεγάλες επιτυχίες, ενώ τα Σαββατοκύριακα πετυχημένες ξένες τηλεοπτικές σειρές μας κρατάνε συντροφιά στην μεσημεριάτικη σιέστα μας.

Alpha
Πέρσι κατάφερε να συγκεντρώσει τους περισσότερους δημοσιογράφους και παρουσιαστές. Φέτος επιχείρησε να μαζέψει υπό την σκέπη του ακόμη περισσότερους. Με το ελληνικό ψυχαγωγικό του πρόγραμμα πέρσι να αποτυγχάνει (κυρίως οι σειρές του), το φετινό να παραμένει αδιάφορο για κοινό και τηλεκριτικούς, το δυνατό χαρτί του σταθμού είναι το δημοσιογραφικό του πρόγραμμα. Ηχηρά ονόματα όπως Χατζηνικολάου, Κακαουνάκης, Τράγκας, Αναστασιάδης συναντούν Τριανταφυλλόπουλο και Ευαγγελάτο: αποκαλύψεις, καταγγελίες μαζί με χρονικά και σημαντικές έρευνες από τους Βαξεβάνη και Βασιλόπουλο. Σε όλα αυτά προσθέστε το αμφιλεγόμενο Αλ-Τσαντίρι News και μερικές από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες (Matrix, Lord of the Rings) και σκιαγραφείτε τον πιο φιλόδοξο παίκτη στον αγώνα με τα νούμερα της AGB.

Alter
Πάντα ήταν το τέταρτο κανάλι: το τελευταίο από τα ιδιωτικά πανελλήνιας εμβέλειας. Χωρίς τις αποκαλύψεις του Μάκη και τις ετυμηγορίες του Νίκου, το “εναλλακτικό” κανάλι βασίζεται στις σκοτεινές αναζητήσεις τον Χαρδαβέλλα και Νικολούλη και στα ξεκατινιάσματα των πανελιστών των πολυάριθμων κουτσομπολίστικων εκπομπών του ή των καλεσμένων της Αννίτας Πάνια. Το καταγγελτικού χαρακτήρα, ξεχειλωμένο δελτίο ειδήσεών του, με την τρομολαγνεία και τον κομπογιανιτισμό που το διακρίνουν, χρόνια τώρα, αποτελεί μικρή όαση για νούμερα, ενώ ο Μητσικώστας έχει χάσει την σπιρτάδα του.

Δεν έχουμε δει βέβαια ακόμα κάθε πτυχή ή παραγωγή του προγράμματος του κάθε καναλιού. Περιμένουμε το βραδινό σόου του Γρηγόρη Αρναούτογλου στο Mega, αλλά μερικά ακόμη talk show σε διάφορα κανάλια. Το κλίμα είναι αυτό. Η φθηνή λύση των realities δεν μπορεί να φέρει πλέον τα μεγάλα νούμερα που δικαίωναν την φιλοξενία τους από μεγάλα κανάλια. Η εύκολη λύση του gossip ξέπεσε κι αυτή, καθώς ο κόσμος βαρέθηκε την παντελή έλλειψη ποιότητας. Πιστεύω πάντως ότι σύντομα θα δούμε βελτίωση! Το εφήμερο τέλειωσε!