Το πασίγνωστο μυθιστόρημα του Dan Brown είναι δύσκολο να καταταγεί στα αυστηρά πλαίσια ενός μυθιστορηματικού είδους. Εν μέρει αστυνομικό θρίλερ προσπαθεί να ξαναγράψει την σύγχρονη ιστορία στην βάση της αμφισβήτησης της Ανάστασης του Χριστού και την μυστική, δήθεν, υπόλοιπη ζωή του.

Ο έφορος του Λούβρου δολοφονείται υπό μυστηριώδεις συνθήκες αφήνοντας ένα μήνυμα προς τον καθηγητή εικονολογίας Ρόμπερτ Λάνγκντον που επισκέπτεται το Παρίσι. Η αστυνομία θεωρεί ύποπτο τον αμερικάνο καθηγητή καθώς είχε ραντεβού με τον δύστυχο έφορο εκείνο το βράδυ. Χρησιμοποιώντας τον εαυτό του, ο νεκρός έφορος αφήνει το κρυπτογραφημένο μήνυμα στον Λάνγκτον, ο οποίος θα βρεθεί σε μία ιστορική διαμάχη μεταξύ μίας μυστικής οργάνωσης που κρατάει καλά κρυμμένο ένα πολύτιμο μυστικό και μίας θρησκευτικής οργάνωσης, για την οποία η τήρηση του μυστικού ως τέτοιου αποτελεί την επιβίωσή της.

Τηρώντας μία καθαρά κινηματογραφική αφήγηση γεμάτη ανατροπές, αιφνίδιες αποκαλύψεις και καταιγιστικούς ρυθμούς που φέρνουν τον καθηγητή Λάνγκντον και τους “συνκαταδιωκόμενους” του από το Παρίσι στο Λονδίνο κι από εκεί στην Σκωτία, ο Dan Brown ξεδιπλώνει ένα καλοστημένο μυθιστόρημα καταλήγωντας σε ένα τέλος που ανατρέπει την μέχρι σήμερα αντίληψή μας περί χριστιανισμού.

Το βιβλίο πολεμήθηκε αρκετά από την Καθολική Εκκλησία που φέρεται ως ο κύριος αποδέκτης της κριτικής του Brown! Το αποτέλεσμα ήταν να απογειώσει τις πωλήσεις του βιβλίου και να πυροδοτήσει μία σειρά από spin-offs βιβλία που ανέλυαν το μυθιστόρημα ή υπόσχονταν ότι κατείχαν την αλήθεια για τα φανταστικά γεγονότα και τις ιστορικές υποθέσεις πίσω από τον βασικό άξονα του “Κώδικα Da Vinci” και με αποκορύφωμα την παραγωγή της ομώνυμης και βασισμένης στο βιβλίο ταινίας, με πρωταγωνιστή τον Tom Hanks η οποία θα βγει στις αίθουσες το 2007.

Ο συγγραφέας του βιβλίου καταφέρνει επιδέξια να συνδυάσει διάφορες ιστορικές ασάφειες και διαφορετικές ερμηνείες πάνω σε ιστορικά γεγονότα ώστε να συνθέσει μία ολοκληρωμένη και συνάμα πειστική υπόθεση! Τόσο πειστική που απέκτησε φανατικούς φίλους και εχθρούς: τους αντίπαλους του θρησκευτικού καθεστώτος και το ίδιο το θρησκευτικό καθεστώς αντίστοιχα!

Κώδικας Da Vinci, Dan Brown, Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης
Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, Αθήνα 2004

Το παρόν δημοσιεύθηκε πρωτότυπα στο WebPort. Μεταγράφηκε στο παρόν blog με την αρχική του ημερομηνία στις 31/12/2012.