Είναι οι ελάχιστοι εκείνοι που δεν έχουν πιάσει έστω και μια φορά στα χέρια τους ένα περιοδικό κόμιξ με ιστορίες του πιο πλούσιου παπιού στον κόσμο! Είναι ελάχιστοι εκείνοι που δεν γνωρίζουν τον μεγαλύτερο τσιγκούνη όλων των εποχών. Τσιγκούνης ή ρομαντικός ήρωας; Είναι μια απορία που ο ταλαντούχος Ντον Ρόσα καταφέρνει να μας απαντήσει, αποστάζοντας κάθε “ιστορική” αναφορά από τις δεκάδες ιστορίες του δημιουργού του Σκρουτζ, Καρλ Μπαρκς.

Η ιστορία μας αρχίζει στην Γλασκώβη, το 1877. Οι Μακ Ντακ, η άλλωτε κραταιά αριστοκρατική οικογένεια που κατοικούσε στο κάστρο της στα Ζοφερά Βάθη, στην άγρια Σκωτία, έχει παρηκμάσει. Μόνοι απόγονοί της ο Φέργκους Μακ Ντακ, τα αδέρφια του Ιάκωβος και Ανγκους, ο γιος του Σκρουτζ και οι κόρες του Ματίλντα και Βολκάνα.

Ο νεαρός Σκρουτζ είναι ο τελευταίος απόγονος των Μακ Ντακ αφού είναι ο μοναδικός κληρονόμος του τιμημένου ονόματος της οικογένειας, καθώς οι δύο θείοι δεν απέκτησαν ποτέ παιδιά. Ο δεκατριάχρονος Σκρουτζ κερδίζοντας την μυθική πρώτη του δεκάρα, σε μία καλοστημένη φάρσα που του έστησε ο πατέρας του για να του δώσει ένα μάθημα για την ζωή, αποφασίζει να δουλέψει σκληρά και πάνω από όλα να είναι τίμιος.

Αφού τακτοποιεί κάποιες οικογενειακές υποχρεώσεις με τους αιώνιους αντίπαλους της οικογένειάς του, τους Φίσκερβιλ που μένονται την γη της, το 1880, θα σαλπάρει για την Αμερική, όπου στην δούλεψη του θείου του Άνγκους “Μπουνάτσα” Μακ Ντακ θα εργαστεί στον ακμάζων κλάδο των ποταμόπλοιων. Η έλευση του σιδηροδρόμου και μερικές αναποδιές θα χρεωκοπήσουν τον νεαρό Σκρουτζ ο οποίος θα τραβήξει για την Δύση. Εκεί θα απασχοληθεί ως αγελαδάρης (κάουμπόι) όπου για ακόμη μια φορά θα διαπρέψει. Κι αυτός, όμως, ο κλάδος συναντά την ύφεσή του, καθώς η μετανάστευση προς την Δύση έχει περιορίσει τα ελεύθερα λειβάδια βοσκής.

Ο Σκρουτζ θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει και αυτή του την δουλειά! Η τύχη και μια σειρά από ευτράπελα θα τον φέρουν ιδιοκτήτη των μεγαλύτερων ορυχείων χαλκού της Αμερικής, την περίοδο που η τιμή του χαλκού εκτοξεύεται στα ύψη καθώς ο μόλις ανακαλυφθείς ηλεκτρισμός διαδίδεται με ταχύτητα ηλεκτρονίου στον Νέο Κόσμο. Ο Σκρουτζ θα αναγκαστεί ακόμη μια φορά να εγκαταλείψει τους καρπούς της δουλειάς του, καθώς αναγκάζεται να πουλήσει τα ορυχεία για να σώσει από την κατάσχεση το Κάστρο και την γη των Μακ Ντακ.

Αφού τακτοποιήσει τις οικογενειακές του υποχρεώσεις πίσω στην Σκωτία θα σαλπάρει για την Νότιο Αφρική και το Τρανσβάαλ, όπου θα αναζητήσει την τύχη του ως αδαμαντορύχος. Οι περιπέτειες που θα ζήσει εκεί θα μείνουν ανεξίτηλα μαθήματα στην μνήμη του, η άγρια πανίδα θα υποκλιθεί στο θάρρος και τα νεύρα του, αλλά το μόνο που έχει αποκομίσει μέχρι τώρα ο εικοσιδυάχρονος Σκρουτζ είναι μαθήματα και πολλούς εχθρούς.

Η μοίρα θα τον οδηγήσει στην μακρινή Αυστραλία. Η σύντομη διαμονή του εκεί θα του αποφέρει ούτε πλούτη ούτε δόξα, αλλά σπουδαία μαθήματα και την αποκάλυψη που χρειαζόταν για να ξεκινήσει την ένδοξη του πορεία. Τα σημάδια μιας αρχαίας πλευράς θα τον φέρουν στην Αλάσκα, στο παγωμένο Κλοντάικ, όπου επιτέλους θα βρει χρυσάφι και θα γίνει ο Βασιλιάς του Κλοντάικ. Παρόλα αυτά, έχει ήδη χάσει την άρρωστη μητέρα του.

Έχοντας πλουτίσει ως χρυσοθήρας, ο Σκρουτζ θα επιστρέψει θριαμβευτής στην πατρίδα του. Μαζί του θα μεταφέρει οκτώ μεγάλα βαρέλια που περιέχουν: χρήμα! Ο νεαρός Σκρουτζ έχει ήδη κερδίσει το πρώτο του δισεκατομμύριο δολλάρια! Αποφασισμένος να στήσει την έδρα της αυτοκρατορίας τους στο Κάστρο Μακ Ντακ, προσπαθεί απεγνωσμένα να γίνει αποδεκτός από τους συμπατριώτες του. Δεν θα τα καταφέρει, αλλά θα αποκτήσει ένα καλό φίλο, στον οποίο θα εμπιστευθεί την φύλαξη του Κάστρου, και μαζί με τις αδερφές του θα φύγει για την Αμερική.

Εκεί, στην Λιμνούπολη, ένα μικρό χωριουδάκι κτισμένο γύρω από ένα οχυρό, το οποίο οχυρό και αγόρασε, θα δει τους παλιούς του γνώριμους Μουργόλυκους να εισβάλουν στο οχυρό για να τον ληστέψουν, τον επίσης παλιό του γνώριμο Πρόεδρο Θίοντορ Ρούσβελτ να τον πολιορκεί με όλες τις αμερικανικές δυνάμεις για να διώξει τον Σκωτσέζο “εισβολέα”, λόγω μιας μικρής παρεξήγησης. Η μέρα θα τελειώσει με τους δύο φίλους να αναπολούν τα παλιά και την Βολκάνα Μακ Ντακ να ερωτεύεται τον Μπαρούτη Ντακ. Οι δυο τους θα παντρεύονταν για να αποκτήσουν το πιο τεμπέλικο γιο: τον Ντόναλντ.

Ο νεαρός μεγιστάνας πλέον έχει εγκατασταθεί στην Λιμνούπολη. Η αυτοκρατορία του κτίζεται και γύρω από το Θησαυροφυλάκιο, που κτίστηκε πάνω στα ερείπια του Οχυρού της Λιμνούπολης, μία μεγαλούπολη θα αρχίσει να αναπτύσσεται. Ο Σκρουτζ θα αρχίσει να γυρίζει τον κόσμο! Μοναδικός του στόχος: να γίνει το πλουσιότερο παπί στον κόσμο! Στο τέλος θα το καταφέρει: στον δρόμο, όμως, θα αποξενωθεί από την οικογένειά του, θα προδώσει τις αρχές του και θα μείνει μόνος.

Η ιστορία μας κλείνει το 1947, οπότε κι το ογδοντάχρονο παπί, έχει μείνει μόνο με τα λεφτά του, έχοντας περάσει στο χώρο του μύθου για τους Λιμνουπολίτες. Ανάμεσα στους άπιστους και ο ανιψιός του ο Ντόναλντ, ο οποίος αν και ανεύθυνος τεντυμπόης έχει αναλάβει την κηδεμονία των τριδύμων παιδιών της αδερφής του. Μία τελευταία περιπέτεια κάνει τον Σκρουτζ να αναπολήσει το παρελθόν και να ξανακοιτάξει το μέλλον. Να κοιτάξει το μέλλον και να οραμιστεί όλες τις περιπέτειες που διαβάσαμε στις χιλιάδες σελίδες των κόμιξ των ταλαντούχων σχεδιαστών του Disney.

Το επικό έργο του Ντον Ρόσα δημοσιεύθηκε αρχικά στην Ελλάδα σε δώδεκα επεισόδια, όπως αυτά σχεδιάστηκαν από τον σχεδιαστή για τις ανάγκες περιοδικού του εξωτερικού. Η συλλεκτική και ολοκληρωμένη έκδοση του έργου ήρθε μερικά χρόνια πριν, και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2005, φέρνοντας στα ράφια των βιβλιοθηκών μας ένα διάσημο και βραβευμένο, με το κορυφαίο βραβείο των κόμιξ Will Eisner, έργο.

Το εγχείρημα του Ντον Ρόσα μοναδικό. Συγκέντρωσε και συνδύασε όλες τις αναφορές που έδινε ο δημιουργός του Σκρουτζ, Καρλ Μπαρκς, στις ιστορίες του για το παρελθόν του ήρωά του και παρουσίασε μία συναρπαστική ιστορία: “την αληθινή βιογραφία ενός φανταστικού ήρωα”, όπως αναφέρει και ο τίτλος της εισαγωγής. Το σχέδιο του Ρόσα είναι μοναδικά λεπτομερές σε σχέση με τους υπόλοιπους σχεδιαστές των κόμιξ του Disney, ενώ η αφηγηματική του τεχνική αριστουργηματική! Οι χρωματισμοί της ελληνικής έκδοσης είναι καλής ποιότητας, αν και χωρούσε βελτίωση.

Το hardcover βιβλίο περιλαμβάνει εισαγωγή και σχολιασμό κάθε επεισοδίου από τον ίδιο τον Ντον Ρόσα. Όραμα, περιπέτειες, ηρωϊσμός, δράμα, αγωνία και συγκίνηση αποκρυσταλλώνονται πλήρως σε κάθε μία από τις 246 σελίδες του. Σε αυτές ο Ρόσα καταφέρνει να συνδυάσει την παγκόσμια ιστορία με την φανταστική πορεία του μεγαλύτερου φανταστικού τυχοδιώκτη. Άλλα χαρακτηριστικά του σχεδιαστή από το Κεντάκυ των Η.Π.Α., οι δεκάδες κινηματογραφικές αναφορές αλλά και τα δεκάδες gags που φιλοξενούνται σε δεύτερο πλάνο στα καρέ της ιστορίας.

Ένα συναρπαστικό βιβλίο για μικρούς και μεγάλους.

Ρόσα, Ντον, Ο Βίος και η Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ, Εκδόσεις Νέα Ακτίνα Α.Ε., Αθήνα 2004, © by The Walt Disney Company, Inc.

Το παρόν δημοσιεύθηκε πρωτότυπα στο WebPort. Μεταγράφηκε στο παρόν blog με την αρχική του ημερομηνία στις 31/12/2012.