Στο κινηματογραφικό εποχολόγιο των ΗΠΑ ο χειμώνας δεν είναι ποτέ κρύος και σκληρός, αν και σίγουρα μπορεί να είναι καταιγιστικός. Η περίοδος των Χριστουγέννων, που στην Αμερική ξεκινάει κάθε χρόνο και νωρίτερα, χαρακτηρίζεται από διανομές ταινιών που κάλλιστα συγκαταλέγονται στα blockbuster. Μην ξεχνάμε ότι κινηματογραφικά πρόκειται για την δεύτερη πιο επικερδή περίοδο στο αμερικανικό κινηματογραφικό ημερολόγιο.

Μία από τις πρώτες «δυνατές» διανομές είναι το Wall Street: Money Never Sleeps, η συνέχεια στην Wall Street του Oliver Stone με τον Michael Douglas να ξαναφορά το κοστούμι του Gordon Gekko και μαζί του ο Shia LaBeuf και ο Josh Brolin. Εκεί κοντά θα βγει στις αίθουσες και το κλειστοφοβικό Buried του Rodriguez Cortes με τον Ryan Reynolds. Θα ακολουθήσει το The Social Network σε σκηνοθεσία David Fincher (Se7en, The Curious Case of Benjamin Button) και ασχολείται με Το Κοινωνικό Δίκτυο, το Facebook, και την ιστορία δημιουργίας του.

Ο Οκτώβρης κλείνει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού με το Machete. Θυμάστε το Grindhouse των Tarantino/Rodriguez πριν λίγα χρόνια; Οι δύο ταινίες συνοδεύονταν τότε από ψεύτικα trailers exploitation ταινιών με διάφορους guest star. Το Machete είναι ένα από αυτά τα trailer, το πρώτο που βγαίνει σε κανονική ταινία. Και τι ταινία: πρωταγωνιστής ο πρώην κατάδικος Danny Trejo, γνώριμη φιγούρα στις περισσότερες ταινίες του Robert Rodriguez. Δίπλα και απέναντί του ένα cast πρωτόγνωρου βεληνεκούς για παρόμοια ταινία: Jessica Alba, Michelle Rodriguez, Lindsay Lohan, ο βουδιστής action hero Steven Seagal και κανείς λιγότερος από τον Robert De Niro.

Για τον Νοέμβρη, ο Robert Downey Jr και ο Zach Galifianakis (ο καταγόμενος από την Κρήτη κωμικός που έχει σαρώσει με το ταλέντο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ταινία που έχει συμμετάσχει μετά το The Hangover), παίρνουν τους δρόμους σε μία κλασική road trip κωμωδία, το Due Date, που υπόσχεται γέλια και συγκινήσεις. Ο Αμερικάνος (The American) του George Clooney επίσης ανοίγει τον Νοέμβριο, με τον διάσημο αστέρα να ερμηνεύει έναν κατάσκοπό προς συνταξιοδότηση που αναλαμβάνει μια τελευταία αποστολή για να βρεθεί μπλεγμένος σε δύσκολες καταστάσεις. Η πιο πολυαναμενόμενη ταινία, όμως, είναι το πρώτο μέρος της κινηματογραφικής μεταφοράς του τελευταίου βιβλίου της J.K. Rowling από την σειρά του Χάρυ Πόττερ. To Harry Potter and the Deathly Hollows: Part 1 αναμένεται να κορυφώσει τη δράση που γνωρίσαμε ειδικά στις τελευταίες ταινίες και να μας αποσβολώσει με τα εφέ και τις μαγικές καταστάσεις του. Μην ξεχνάμε ότι, ειδικά με το Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, οι ταινίες του Harry Potter αποτελούν αμαρτωλή απόλαυση για όλο και περισσότερους ενήλικες.

Ο Δεκέμβρης, ο κατεξοχήν μήνας των Χριστουγέννων, κρύβει πιο οικογενειακές ταινίες. Το Gulliver’s Travels θέλει τον Jack Black (The School of Rock, King Kong) να καταλήγει από την βαρετή ζωή του στην Λιλιπούπολη. Από την άλλη, το Megamind μία ταινία ψηφιακών κινουμένων σχεδίων από τους συντελεστές του Madagascar, με τις φωνές των Will Ferrell και Brad Pitt εξετάζει την τυπική υπερηρωϊκή ταινία μέσα από τα μάτια του κακού. Ο Δεκέμβρης υποδέχεται όμως και μία ταινία μοναδικών προδιαγραφών. Το 1982, ο κόσμος ακόμη τότε ερχόταν σε επαφή με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Για πολλούς το Tron ήταν η πρώτη επαφή με τα ψηφιακά προϊόντα (η πρώτη ταινία που χρησιμοποίησε ψηφιακά εφέ), αλλά και η πρώτη επαφή με μία επανάσταση που συντελείτο. Το Tron Legacy του 2010 υπόσχεται να κάνει ακριβώς το ίδιο: ο κόσμος του Tron έχει αναπτυχθεί κατά πολύ, έχει εξελιχθεί σε ένα σύννεφο (αλληγορία του Web 3.0;) και η τεχνολογία της ταινίας θεωρείται πιο εξελιγμένη ακόμη και από αυτή του Avatar του James Cameron. Η επιστροφή του Jeff Bridges στο ρόλο του Kevin Flynn είναι από μόνη της τεχνολογικά μοναδική.

Αυτά εν ολίγοις έχουμε να περιμένουμε τους επόμενους μήνες και στις τοπικές αίθουσες. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε και την σελίδα του rhodes.online για τον κινηματογράφο (www.rhodes.com.gr/cinema/), και φυσικά τα μελλοντικά τεύχη του περιοδικού «Λωτός».

Το παρόν δημοσιεύθηκε πρωτότυπα στο rhodes.online στα πλαίσια της στήλης αμεριΚάλτσουρ. Μεταγράφηκε στο παρόν blog με την αρχική του ημερομηνία στις 31/12/2012.