Μία αμερικανική πρακτική που βλέπουμε πολύ συχνά σε όλον τον κόσμο είναι οι Τηλεμαραθώνιοι. Σε ολόκληρο τον κόσμο διοργανώνονται δεκάδες τηλεμαραθώνιοι με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων για κοινωφελείς σκοπούς. Η πρακτική είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, φυσικά, στις ΗΠΑ, όπου τηλεμαραθώνιοι διοργανώνονται σε τοπικό, πολιτειακό και σπανιότερο σε εθνικό επίπεδο, ενώ υπάρχουν κανάλια που πρόσκεινται σε εκκλησίες και «τρέχουν» τηλεμαραθώνιους σε μόνιμη βάση.

Η βασική δομή ενός τηλεμαραθωνίου είναι η ακόλουθη. Εκτός κανονικού προγράμματος και για διάρκεια από έξι ώρες μέχρι και αρκετές ημέρες, το τηλεοπτικό κανάλι που μεταδίδει τον τηλεμαραθώνιο φιλοξενεί στα studio του καλλιτέχνες, πολιτικούς, επιστήμονες που καλούνται να μιλήσουν για το θέμα, να προτρέψουν τον κόσμο να αποστείλει χρήματα, να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, και όλα αυτά μέσα από πολύ θέαμα, διακαναλικές συνδέσεις, παράλληλες δραστηριότητες (από απλά happenings μέχρι ανοικτές συναυλίες) εκτός studio που μεταδίδονται μερικώς απευθείας από το κανάλι και δεκάδες άλλες ιδέες και πρακτικές.

Διασημότερος τηλεμαραθώνιος στην Αμερική είναι αυτός που ξεκίνησε και καθιέρωσε ο Jerry Lewis με σκοπό την στήριξη του ιδρύματος για την Μυϊκή Δυστροφία (MDA), και έκτοτε φέρει το όνομά του. Ο τηλεμαραθώνιος αυτός, από το 1966 μέχρι και σήμερα, ξεκινάει την Κυριακή πριν την Εργατική Ημέρα (Labor Day, 26/8) των ΗΠΑ και κρατάει μέχρι τη Δευτέρα. Το μέγιστο που έχει ποτέ μεταδοθεί είναι 21 ώρες, ενώ 28 από τις 45 φορές μεταδόθηκε από το Las Vegas. Υπολογίζεται ότι στα 33 πρώτα χρόνια του συγκέντρωσε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι φιλοξενούμενοί του ήταν οι μεγαλύτερες αστέρες κάθε εποχής. Τηλεμαραθώνιους έχουμε και για έκτακτα γεγονότα, που πολλές φορές αποτελούν διεθνείς συνεργασίες, όπως οι αντίστοιχοι για το Tsunami του 2006 ή τον σεισμό στην Αϊτή.

Και στην Ελλάδα, οι τηλεμαραθώνιοι υπήρξαν για αρκετά χρόνια μια ετήσια συνήθεια. Διασημότερος αυτός που γίνεται υπέρ της UNICEF, ενώ πρόσφατα είδαμε και αυτόν του ΣΚΑΙ για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Μην νομίζετε ότι είναι ελληνική πρωτοτυπία, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, το κόμμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ είχε ακριβώς την ίδια ιδέα, εν μέσω πετρελαϊκής κρίσης.

Το παρόν δημοσιεύθηκε πρωτότυπα στο rhodes.online στα πλαίσια της στήλης αμεριΚάλτσουρ. Μεταγράφηκε στο παρόν blog με την αρχική του ημερομηνία στις 31/12/2012.