Δεν θα κάνω (ακόμη) σχόλια για το αποτέλεσμα. Αλλά αυτό που πραγματικά με νευριάζει είναι ότι μας αντιμετωπίζουν καθαρά σαν ποσοστά. Κατανοώ ότι είναι λίγο νωρίς χωρίς το αποτέλεσμα, αλλά και αύριο δεν θα μας πουν τόσες χιλιάδες ή εκατομμύρια ψήφισαν τον τάδε ή τον δείνα, αλλά θα κρυφτούν πίσω από τα ποσοστά για να βγάλουν ότι συμπεράσματα θέλουν.

Ακριβή συμπεράσματα θα βγάζαμε από το να δούμε πόσοι λιγότεροι ή περισσότεροι ψήφισαν το κάθε κόμμα. Αλλά, φυσικά τέτοια ακρίβεια την χρησιμοποιούμε μόνο απέναντι στην Χ.Α. για να βρούμε τον ακριβή αριθμό των Ελλήνων “φασιστών”.

Και γιατί αυτό; Γιατί αν πεις ότι το 28% με αυτή την αποχή αντιστοιχή περίπου σε 1.662.000 πολίτες δηλαδή βία 17% των εγγρεγραμμένων και ακόμη λιγότερο επί του πληθυσμού της χώρας. Και είναι λυπηρό αυτοί, που χρόνια κατέγγελαν αυτή την στρέβλωση και τις παραπλανητικές διατάξεις του εκλογικού μας συστήματος, να πανηγυρίζουν για τέτοια αποτελέσματα.

Όχι κύριοι, το πρόβλημα δεν είναι οι 300.000 φασίστες της Χ.Α. Το πρόβλημα είναι τα 3.500.000-4.000.000 περίπου συμπολιτών μας που προτίμησαν να ιδιωτεύσουν… Και η ιδιωτεία για τους προγόνους μας ήταν απλά αίσχος!

Και αν βάλεις ότι μιλάμε για μία χώρα με τόσους άνεργους, με τόσους πληγόμενους μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες, με τόσους υποαπασχολούμενους και κακοπληρωμένους, με τόσους ανασφάλιστους και στα όρια της φτώχιας, η κατάσταση είναι απλά τραγική και υποδεικνύει την παντελή αποτυχία του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος. Γιατί μέσα στο 40% της αποχής βρίσκονται σίγουρα ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων που είναι απλά απελπισμένοι: χωρίς ελπίδα, χωρίς φανερή επιλογή για λύση.

Και κακά τα ψέμματα, και οι υπόλοιποι που ψηφίσαμε δεν έχουμε απαραίτητα ελπίδα, δεν είχαμε απαραίτητα αυτονόητη επιλογή.

Η λύση είναι απλή: αναθεώρηση του Συντάγματος και η κατεύθυνση μία: Αποκέντρωση! Στις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές ο κόσμος υπερκέρασε σε ολόκληρη τη χώρα τα κομματικά πλαίσια που του όρισε το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα. Και αυτό είναι εμφανές από τις τεράστιες διαφοροποιήσεις που εμφανίζονται στην ψήφο μεταξύ των τοπικών εκλογών και των Ευρωεκλογών. Ο κόσμος δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην κεντρική εξουσία που έχει απωλέσει εδώ και χρόνια την αξιοπιστία της και στρέφεται σε τοπικές λύσεις που θα εξομαλύνουν την κατάσταση.

Πως θα τα πετύχουμε όλα αυτά;

1. Μείωση του αριθμού των βουλευτών σε διακόσιους
2. Εκλογή των 125-150 βουλευτών σε μονοεδρικές περιφέρειες με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Κάθε τόπος τον δικό του βουλευτή, με δική του επιλογή. Εκλογή των υπόλοιπων με ποσοστό επί της επικράτειας και σταυρό (όπως τώρα με τις Ευρωεκλογές).
3. Διάχυση του μοντέλου σε όλο το φάσμα της οργάνωσης του κράτους. π.χ. κάθε γειτονιά τον Δημοτικό της Σύμβουλο.
4. Ασυμβίβαστο βουλευτικής ιδιότητας με οποιαδήποτε άλλη δημόσια θέση, συμπεριλαμβονομένης της υπουργικής.
5. Κατάργηση των περισσότερων Υπουργείων και διατήρηση των στρατηγικών Υπουργείων.
6. Μεταφορά των πλήρων αρμοδιοτήτων Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Τουρισμού, Βιομηχανίας, Μεταφορών κ.τ.λ. στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και δημιουργία Ανεξάρτητων Αρχών που θα θέτουν τις σταθερές και θα ελέγχουν και αξιολογούν.
7. Επαναχάραξη των περιφερειών και επανακαθορισμός των πρωτευουσών τους με καθαρά αναπτυξιακά και όχι ιστορικά/πολιτικά κριτήρια.
8. Χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης άμεσα, αυτόματα και αποκλειστικά από τους φόρους Ακίνητης Περιουσίας και τον ΦΠΑ. Η κρατική διοίκηση πόρους μόνο από τους φόρους Εισοδήματος και Πολυτελείας.

Δεν είναι μανιφέστο το παραπάνω. Είναι σκέψεις που χρόνια με απασχολούν και η εμπειρία από αλλού δείχνει ότι αν δεν ξεφύγουμε από την συγκεντρωτικού τύπου οργάνωση του κράτους μας και δεν περάσουμε, γιατί όχι, σε μια εσωτερική ομοσπονδιοποίηση, δεν θα ξεφύγουμε ποτέ από τον φαύλο κύκλο που είμαστε.

Βέβαια, για να τα πετύχουμε αυτά, πρέπει αρχικά να μάθουμε να συζητάμε, να διαλεγόμαστε, να σεβόμαστε τις διαδικασίες και κυρίως να σεβόμαστε τις όποιες δημοκρατικές αποφάσεις. Θέλουμε, δεν θέλουμε στην δημοκρατία αποφασίζουν οι περισσότεροι.

Πρωτότυπη δημοσίευση: https://www.facebook.com/michaelkavuklis/posts/10152301079656840