Τελειώνει και το 2016… σε κάποια σημεία του πλανήτη ήδη γιόρτασαν τον εορτασμό του 2017! 2016, 2017, 2018… μία ανθρώπινη σύμβαση, με λάθος υπολογισμό ένος γεγονότος, χωρίς αστρονομική βάση, αλλά η ανθρώπινη συλλογικότητα το ασπάζεται! Είναι εγχαραγμένο στο συνολικό μας υποσυνείδητο και στο δυτικό και δυτικότροπο κόσμο είναι ένα τεράστιο γεγονός, ένα σημείο στον ηλιακό κύκλο που αποφασίσαμε ότι συμβολίζει το τέλος ενός έτους και την αρχή ενός άλλου!

Και κάνουμε αποτιμήσεις, κοιτάμε πόσα κακά συνεβησαν σε εθνικό, διεθνές ή προσωπικό επίπεδο, κοιτάμε πόσοι διάσημοι πέθαναν ή, αν είμαστε πιο ευαίσθητοι, τα θύματα πολέμου και πείνας στον κόσμο. Είμαστε τόσο ματαιόδοξα εγωκεντρικοί που πιστεύουμε ότι έχει σημασία να μετράμε θύματα σε αλλα σημεία του πλανήτη, όταν δεν κάνουμε τίποτα γι’ αυτό. Μεγαλοποιούμε τη μοναδιαία μοναδικότητά μας σε τέτοιο βαθμό που αλλοιώνουμε τη σημασία της, το νόημά της, ξεχνάμε ότι μετράει απλά για 1 στα 7 δις, αλλά αυτό το 1 είναι απόλυτα μοναδικό όχι στα 7 δις, αλλά στα δεκάδες δις ανθρώπων που έζησαν και πέρασαν πάνω από τον πλανήτη.

Και αυτή η μοναδικότητα του κάθε ενός από εμάς δεν είναι οι στατιστικές ή δημοσιογραφικές αποτιμήσεις ενός συμβατικού έτους, αλλά οι θετικές αναμνήσεις που επιλέγουμε να θυμόμαστε από το έτος που πέρασε και οι εμπειρίες που αποκομίσαμε από τις δοκιμασίες που προέκυψαν κατά τη διάρκειά του. Και όπως εμείς είμαστε απόλυτα μοναδικοί έτσι και οι ίδιες δοκιμασίες για εμάς είναι μία εντελώς μοναδική διαδικασία, διαφορετική από κάθε άλλη δοκιμασία για οποιονδήποτε άλλο. Γιατί το πως αντιμετωπίζουμε έναν πονόδοντο, την απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου ή ενός ινδάλματος, τον πόλεμο σε ένα μακρυνό ή κοντινό σημείο, τον άστεγο στο επόμενο τετράγωνο, τα προσωπικά χρέη στην εφορία ή τις υποχρεώσεις μας στις τράπεζες, τις επαγγελματικές μας δεσμεύσεις ή τις ακαδημαϊκές μας αναζητήσεις, το πως αντιμετωπίζουμε κάθε δοκιμασία έχει να κάνει με τη χρονική στιγμή που θα τη βιώσουμε, όντας και για εμάς πάντα μοναδική.

Εύχομαι το 2017 να μας δώσει πολλές ευχάριστες αναμνήσεις και πολλά γόνιμα διδάγματα. Ελπίζω να είμαστε ξανά όλοι εδώ, χωρίς απώλειες, με υγεία, σοφότεροι, ωριμότεροι, πιο δεμένοι! Και πάνω από όλα εύχομαι στην προσωπική μας αποτίμηση του χρόνου τέτοια ώρα, να μπορούμε ότι το 2017, όλοι και κάθε ένας από εμάς να μπορεί να πει ότι έκανε κάτι καλό, όχι για τον εαυτό του και τους οικείους και ενταγμένους στον κύκλο, αλλά για τον κόσμο ολάκερο!